Entrevista a Josep M. Campanera: “La competència de les empreses exportadores catalanes està en altres països d´Europa, o a de la resta del món, i això ens facilita la realització d´accions de promoció col·laborativa entre empreses catalanes.“

Josep M. Campanera és Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Gestió i Comerç Internacional per ESADE, Diplomat en Comerç Exterior per AGSIM (EEUU), dirigeix el departament de promoció internacional de la Cecot, i de Plametall fruit de la col·laboració entre les associacions del metall de Catalunya.

1.    Quins canvis veus en les empreses exportadores catalanes ?

L´empresa catalana a fet una clara aposta per a la internacionalització. Si fa uns anys els assessors teníem que dedicar el nostre temps a convèncer a les empreses de les avantatges de l´exportació, avui en dia les empreses ja estan convençudes, ja que veuen que la majoria d´empreses d´èxit ja ho son.

Moltes empreses estan evolucionant de la fase d´exportació a la d´internacionalització creant estructures comercials o productives en els països amb més potencial. És important en aquest punt controlar el procés des de casa nostra per tal de conservar llocs de treball i poder de decisió en el nostre país.

Al mateix temps detectem un canvi en positiu en la capacitat de col·laboració amb altres empreses catalanes per tal d´impulsar la seva presència a l´exterior. Sembla que finalment les empreses han entès que en la majoria d´ocasions la seva competència no és una altra empresa catalana, sinó una altra d’Europa, Àsia o altres parts del món, i per tant, és més efectiu sumar esforços per consolidar la seva presència a l´exterior amb altres empreses del seu entorn.

2.- Com s´ajuda des de la nostra entitat a les empreses en el seu procés d´internacionalització.

Aprofitant aquest canvi d’actitud respecte a la col·laboració amb altres empreses catalanes, estem potenciant accions de promoció col·laboratives, en les que participen varies empreses que no són competència entre elles.

La nostra experiència en la creació i gestió de Grups d´Exportació és molt positiva ja que permet aprofitar les sinèrgies entre empreses i ser més competitius al presentar una cartera de productes o serveis més amplia a potencials clients o distribuïdors.

També les trobades amb agents comercials comissionistes que realitzem a França, Alemanya i Portugal, permeten sumar forces per trobar els partners desitjats en els principals mercats objectiu.

La participació agrupada a fires, en les que les empreses comparteixen stands i serveis estan en aquesta línia, permeten a les empreses reduir dràsticament el cost de participació en els events.

No oblidem però que altres empreses necessiten serveis personalitzats i en aquest sentit oferim un ampli ventall de missions comercials, que permeten a les empreses iniciar-se en un país amb una agenda individualitzada de contactes, però compartint viatge i experiències amb altres empreses catalanes. L´acompanyament de l´entitat permet resoldre els problemes que puguin sorgir sobre el terreny.

3.- Creu que l´empresa catalana està preparada per a la internacionalització.

Cada vegada més l´empresa catalana compte amb professionals especialitzats en comerç exterior, però també es cert que venim d´uns anys de retallades en que les estructures de personal de les empreses es van reduir molt. Aquest fet s´està revertint poc a poc, el que fa que en alguns casos les empreses necessitin contractar temporalment suports externs per a la realització del seu Pla de Promoció Internacional.

Des de l’Entitat oferim per una banda un programa que anomenem “èxit” en que l´empresa pot subcontractar l´obertura d´un mercat objectiu, ja que aquest procés sol demanar una gran dedicació durant un temps determinat, i un cop l´empresa ja està present en el mercat el seguiment dels contactes torna al departament comercial de l´empresa.

Una altra línia de servei són els programes personalitzats per empreses que estan a la recerca d´agents , distribuïdors o clients finals en un mercat exterior. La nostra xarxa de delegats a l’exterior ens ajuda en aquesta tasca.

4. Hi ha encara capacitat per incorporar noves empreses a la internacionalització

Tot i que el número d´empreses amb exportació habitual augmenta, queden encara moltes empreses que volen iniciar-se ja sigui per que són de nova creació o perquè fins ara no han necessitat sortir als mercats exteriors.

Els serveis d´iniciació a l´exportació concentren una part important dels nostres esforços, i es una tasca que no podem deixar de fer.

Els serveis d´assessorament personalitzat per fer la diagnosi del potencial d’internacionalització de la les empreses, o desenvolupar  el pla de promoció internacional de la empresa, que permet seleccionar els productes, serveis, i els països on hi han més oportunitats, per quin canal s’ha de vendre els productes o serveis, identificar potencials clients … o la subcontractació d´un export manager compten amb un important ajut d´ACCIÓ a través del Programa de Cupons a la Internacionalització. La nostra entitat està acreditada per a la prestació d´aquests serveis.

Aquest any estem fent un esforç important per ajudar a les startups en la seva internacionalització.

5.- Estem traient tot el profit de les noves tecnologies de la comunicació.

Tot i que quasi totes les empreses exportadores disposen de web, moltes amb idiomes, hi ha encara molt camí per recórrer. Les possibilitats que ens ofereix el màrqueting digital internacional, són encara una assignatura pendent per a la majoria d´empreses.

Conceptes com Analítica Web, Marketing on-line, fidelització de clients mitjançant e-mailing, posicionament SEO, campanyes SEM, posicionament i publicitat a les xarxes socials, són encara grans desconeguts per a la majoria d´empreses exportadores. Queda molta feina per fer en aquest sentit i les entitat estem fent una tasca d´informació i assessorament.

6.- Paper de les entitats en l´acompanyament a les empreses exportadores.

Ja hem vist que la nostra Entitat destina molts esforços en assessorament i acompanyament a les empreses i crec que aquest es el camí adequat. Hem d´estar al costat de les empreses i escoltar les seves necessitats per poder oferir solucions.

En el nostre cas crec que tenim com a punt positiu el ser una entitat de base i que per tant tenim un contacte diari amb les empreses i coneixem les seves necessitats reals.

L´especialització sectorial en el cas de Plametall també ajuda a oferir solucions pensades des de l’òptica sectorial i adaptar el nostre Pla de Promoció en aquest sentit.

El fet de que hi hagi altres entitats o Cambres de Comerç que també ofereixen serveis a les empreses exportadores no ens preocupa, hi ha feina per a tothom i les empreses saben escollir l´Entitat que els pot oferir un millor servei.

Nosaltres hem fet el que demanem a les empreses, i ja des de l´inici col·laborem amb altres entitats, per tal de coordinar serveis i poder oferir un potent Pla de Promoció amb capacitat d´engrescar i mobilitzar a les empreses.

7.- Paper de les administracions en l´impuls de la internacionalització.

Tots tenim el nostre paper, i el recolzament de les administracions en la internacionalització de les empreses és clau. Cal que des dels diferents àmbits de l´administració ja sigui  la Unió Europea, el Govern Central, la Generalitat de Catalunya, les Diputacions o els Ajuntaments, es recolzi  clarament a les empreses exportadores, i se´ls ajudi en el procés d´internacionalització, ja sigui a traves d´ajuts o serveis, i facilitant les infraestructures necessàries per a ser competitius en els mercats exteriors.

Els nostres competidors europeus ho estan fent, només cal veure els recursos destinats als pavellons oficials de països en les fires internacionals, per donar-nos compte de que la creació d´una imatge país requereix d´una forta inversió per part de les administracions.

A l´Administració més propera, la Generalitat de Catalunya, els hi demanem que continuïn recolzant programes d´ajut a les empreses exportadores, com ara el programa de Missions Comercials,  Cupons a la Internacionalització, o Grups d´Exportació, ja que si be les xifres d´exportació són positives cal consolidar aquest procés i incorporar-hi noves empreses.

Comments for this post are closed.