Pere Ballart: “L’exportació ha marcat i marca l’evolució de la companyia de forma decisiva com a gran vector de progrés”

FLUIDRA és un grup multinacional, que cotitza a la Borsa espanyola, dedicada al desenvolupament d’aplicacions per a l’ús sostenible de l’aigua. Ofereix solucions per a la conservació, conducció, tractament i gaudiment de l’aigua i és un dels líders mundials en la fabricació i distribució de solucions per a piscines i wellness, tractament d’aigua, reg i conducció de fluids. Tota una gama de més de 45 mil referències al voltant dels equips per a tractament d’aigües.

Parlem amb Pere Ballart, Director International Affairs de FLUIDRA SA.

Pere BallartQuan van iniciar-se en el comerç exterior?

L’empresa es va constituir l’any 1969, aviat farà 47 anys, i treballa en comerç exterior pràcticament des del principi.

Actualment quin percentatge de la facturació s’exporta?

Més del 75% del total i a tot el món. Tenim una implantació en vendes molt ample excepte en països molt difícils com Corea del Nord o Haití.

Què el va motivar per iniciar-se en el comerç internacional?

L’atracció des de ben petit per les cultures, per com són els altres, la curiositat, la cultura familiar oberta, el viatjar fent amistats arreu el món… Descobrir l’altre, saber com viu, saber que necessita i que vol són de les coses que trobo més fascinants de la vida.

FLUIDRA, va dissenyar un pla d’exportació?

Sí, clar. Crec que sempre s’han fet plans i definit estratègies. De fet la persona fundadora de FLUIDRA, en Joan Planes, acompanyat de molt poca gent que podia parlar idiomes, va ser qui als anys setanta, atret pel mercat francès, va iniciar aquesta carrera per millorar i disposar d’un producte més exigent que el que s’oferia en el mercat interior. Inicialment es va treballar a Europa, per una qüestió de proximitat. El nostre criteri a l’hora d’anar internacionalitzant l’empresa, el supeditàvem a poder comptar amb bons directius en els països en els que volíem introduir-nos.

Quins beneficis considera que els hi aporta?

Ha marcat i marca l’evolució de la companyia de forma decisiva com a gran vector de progrés, millora de producte i iniciatives noves que donen poder i capacitat d’evolucionar la empresa en el present i cap el futur. El comerç exterior diversifica els riscos en general i estableix el coneixement de com evoluciona el mercat global d’ una forma molt més decisiva i també viscuda .

Quins són els errors que haurien volgut evitar?

En fas molts d’errors, segur, però ja és això la vida i també la vida en els negocis. Els errors permeten aprendre, és un tòpic però és així.

Els errors, normalment, venen de la mà de les persones que formem l’equip. Suposo que hi ha riscos que no calcules i que vas trobant-te pel camí. Alguns són importants, tant els externs com els que venen de dintre de la pròpia organització,com el canvi de les monedes, el producte precipitat per les presses i llavors mal dissenyat, la logística equivocada, etc…

Disposen de departament d’exportacions o persona responsable de les exportacions?

Sempre hem tingut una empresa capdavantera, especialitzada, dins del Grup, amb tota la casuística exportadora. En el nostre cas com que a més feia de llançadora d’empreses ha sigut més que un departament.

De tota manera, el més important és comptar amb persones eficients, persones i equips que coneguin els temes logístics i burocràtics de cada país. I també és molt important comptar amb bons professionals a cadascun dels països en els que treballem.

A quins països exporten actualment?

A més de 170 països arreu del món. D’aquests, a 44 tenim empresa pròpia i legalitzada en país.

Quins reptes han hagut de superar en els mercats exteriors?

Es difícil d’enumerar. Molts, però molts. Inicialment va ser molt important per a nosaltres el mercat francès quan encara no érem res. Era difícil donar constància a la qualitat. Entrar al mercat de UK, tampoc no va ser gens fàcil quan encara érem una empresa petita. Entrar a Alemanya va suposar un esforç per fer un producte exigent i molt diferent. El mercat americà va ser un repte amb el que encara avui lluitem. Cada nou mercat és un repte complex que cal entendre bé i actuar en conseqüència fent-ho bé.

Quin és el seu avantatge competitiu internacional, què diferencia els seus productes o la seva oferta?

FLUIDRA, ofereix un bagatge de més de 45 anys. Ofereix bons professionals, bon producte i feina ben feta i això els nostres clients i la resta del mercat ho saben. Oferir bones solucions en producte, un bon servei i comptar amb un bon equip humà, marca la diferència. D’altra banda, és bàsic mantenir les fàbriques i el producte en permanent millora i innovació.

Quines recomanacions faria a les empreses que comencen o volen exportar?

No és fàcil fer recomanacions amb quatre paraules. Segurament el més important per un iniciat és tenir al costat algú en qui confiar i que tingui una visió realment realista dels negocis. Que tingui experiència en comerç exterior i que sàpiga tirar endavant projectes sense perdre el temps. És un tema per a “sèniors”. Tenir un conseller extern bo és una bona solució. No es pot tenir por, si creiem que el nostre producte és exportable ho hem de creure. Crec que també és important recolzar-se en organismes com la Cecot o Acció perquè et donen confiança.

D’altra banda, jo proposo fer-se cinc preguntes, que considero bàsiques:

  • Estic disposat a treballar amb persones al estranger? Vull fer la cerca en els països de destí? Ja he dit que és important comptar amb bons professionals en els diferents països que sàpiguen “tirar del carro”.
  • Prèviament, però, haig de decidir si la qualitat del meu producte o servei és suficient. Tinc el nivell mínim perquè els altres vulguin el meu producte?
  • Haurem de fer un pla estratègic. Tindré demanda distintiva? Si vaig a Holanda voldran el meu producte? I si vaig a Turquia.
  • Estic disposat a invertir? La meva estructura tindrà la força per créixer?
  • Vull exportar? – vendre el màxim possible on em sigui millor- o vull INTERNACIONALITZAR? – que vol dir implantar-se amb voluntat de continuar a països seleccionats-.

Si tenim clares les respostes, podem tirar endavant!

Comments for this post are closed.