Cecot aposta per la internacionalització de les pimes (Diari de Terrassa)

“En els propers deu anys experimentarem més canvis que en els darrers cinquanta”, va afirmar ahir Josep Pey, director general de System Group durant la jornada de reflexió que va organitzar la Cecot sota el títol Com encarar els propers cinc anys?.

Pey va assegurar que la unitat de competitivitat ja no és el producte o el servei sinó que és el model de negoci, de manera que va incitar als empresaris a fer-se cinc preguntes per definir la seva estratègia a mig termini. Per l’assessor en reenfocament i internacionalització empresarial, les pimes han de tenir en compte com i on volen posicionar-se dins de l’escenari internacional, ser conscients de les seves debilitats i fortaleses i dels canvis que poden venir i reflexionar sobre quina és la millor manera per aprofitar les oportunitats que aquests poden suposar.

Pey va explicar que, al seu parer, les oportunitats se centren en la classe mitjana , que de “vol viure millor” . Es preveu que l’any 2020 el 60% del pes de l’economia mundial recaigui en els països emergents. Al 2025, dues terceres parts de la classe mitjana residiran en aquests països del sud-est asiàtic i Amèrica Llatina i el 60% de la població ho farà en les grans ciutats, que es trobaran majoritàriament en aquests països. Per això, l’assessor va alertar que les oportunitats es troben fora de casa i va animar els empresaris a reflexionar sobre la importància de la internacionalització, una opció “que s’ha de fer amb temps i no precipitadament” .

El director general de System Group va llistar les forces motrius de l’economia en els pròxims cinc o deu anys. Per Pey, el creixement dels mercats emergents, l’increment de la classe mitjana al sud-est asiàtic i a Llatinoamèrica, la globalització i la internacionalització, les noves tecnologies i l’augment de la competitivitat dominaran l’economia en un futur molt proper. A més, considera que les “palanques” que han de tenir en compte les empreses són la internacionalització, que s’ha de basar en el talent i no en la mida del negoci, la incorporació de noves tecnologies, ” ja que no podem competir en mà d’obra “, i l’actitud i l’aptitud dels treballadors, necessàries per aconseguir el talent.

Experiències empresarials

A la jornada també van participar el director general de Polinter Plastics Profiles, Ricard Ramos, el director general d’IMC Toys, Albert Ventura , i el director general internacional de Fluidra, Pere Ballart, que van exposar els casos de les seves empreses. Ramos va explicar que la seva és un negoci familiar de cinquanta-tres treballadors que produeix components plàstics. A principis de la dècada, les seves exportacions suposaven el 5% del seu negoci però en 2008 van reorganitzar l’empresa per focalitzar-se més en la internacionalització. Una altra de les empreses que també va decidir centrar-se en aquest camp és IMC Toys, que s’ha convertit en el primer fabricant de joguines amb capital espanyol. El 80% del negoci de l’empresa, que està present en seixanta països, té lloc fora d’Espanya i el seu volum de negoci s’ha multiplicat per setze des de l’any 2000, quan van decidir apostar pel mercat internacional.

 

Informació publicada al Diari de Terrassa el 2015.11.03
Autora: Laura Massallé
Fotografia: Nebridi Aróztegui

Comments for this post are closed.