Assegurant l’estratègia internacional – Jornades Repte 2020

Durant les Jornades REPTE 2020 celebrades aquest mes de febrer,  hem  tingut  ocasió de debatre i reflexionar sobre aspectes rellevants per tal d’assegurar la continuïtat de l’empresa en un entorn VUCA, concepte que s’ha anat consolidant aquests últims anys per tal de referir-se a un entorn ple de complexitats, incerteses, volatilitat i ambigüitat.

És en un entorn com el descrit, quan hem de prioritzar tots els factors i els elements que des de l’empresa ens permeten guanyar seguretat i certesa. Per això entre els diferents aspectes debatuts durant les jornades, s’ha inclòs el de  com guanyar seguretat en la nostra estratègia internacional a través d’una millor gestió del risc legal i dels contractes.

Vam proposar tenir una mirada diferent cap a una eina, uns instruments,  que a molts  fins ara els ha  semblat  més una càrrega, i una limitació, que una altre cosa.

Però,  el que d’una manera clara es va fer palès durant les jornades és que el que realment  ens hauríem de preguntar és si el problema està en les eines o en l’ús que fem d’elles.

Si algú encara es pregunta si  els contractes ens aporten valor o per el contrari ens limiten, els hi diria  que  la pregunta realment a fer és si la forma en què fem us dels contractes ens limita o realment ens a porta valor.

Creences arrelades en la nostra ment com ara que els contractes ens limiten o que ocupar-se dels aspectes legals d’un projecte no ens permet avançar, són fruit de males experiències que acabem generalitzant o be d’haver fet nostres afirmacions d’altres sense qüestionar-nos quina base de rigor tenen.

Com tot a la vida, la diferència entre la mediocritat i l’excel·lència, és saber identificar en qualsevol aspecte dels nostres negocis, un enfocament, una manera de fer que ens fa diferencials i ser capaços d’innovar aprofitant els recursos i eines que ja tenim, però  d’una manera diferent a com ho  hem vingut fent fins ara.

Per això a la jornada vam proposar  una forma innovadora de gestionar aquests aspectes a l’empresa.

Enfront de contractes  carregosos i exhaustius, contractes complets (que no és el mateix que extens) i contractes alineats amb l’estratègia de l’empresa, on els aspectes cabdals del negoci i de la concreta relació contractual estiguin perfectament identificats.

Enfront de contractes rígids que actuïn com una cotilla, contractes flexibles i adaptables.

Enfront d’actuar de forma  reactiva tenir una actuació proactiva, facilitant la feina  de les persones amb estàndards, guies i processos àgils i senzills.

Vulguem o no, la legalitat es consubstancial a tots i cada un dels aspectes de la nostra vida. Perquè les lleis i el dret no deixen de ser les regles de joc que una societat es dota per autoregular-se. Ho podem obviar o menystenir, però al final sempre acaba apareixent.

Per això us vam proposar que en aquest procés de millora i  transformació sigui també un element a evolucionar, que ens permetrà guanyar seguretat en un entorn internacional on el factor d’incertesa i imprevisibilitat és més elevat encara.

Asun Cirera
Advocada. Assessora Comerç Exterior Cecot

Comments for this post are closed.