Els acords de la UE amb Japó i Singapur

La Comissió va  presentar el passat 18 d’abril el resultat de les negociacions per a l’Acord d’associació econòmica amb Japó i els acords comercials i d’inversió amb Singapur al Consell. Aquest és el primer pas cap a la signatura i conclusió d’aquests acords.

L’acord de Japó és la major associació comercial bilateral mai negociada per la Unió Europea. L’Acord d’Associació Econòmica te com a objectiu  obrir grans oportunitats de mercat per ambdues parts, reforçant la cooperació entre Europa i Japó en una sèrie d’àmbits, reafirmant el seu compromís compartit amb el desenvolupament sostenible i inclourà per primera vegada un compromís específic amb l’acord climàtic de París.

Amb l’acord s’eliminarà la gran majoria dels drets de duana que costen a les empreses de la UE exportar al Japó 1.000 milions d’euros anuals. L’acord també eliminarà algunes barreres reguladores de llarga data, com ara la doble prova i la burocràcia solapada. S’obrirà el mercat japonès de 127 milions de consumidors a les principals exportacions agrícoles de la UE, protegirà més de 200 productes regionals europeus d’aliments i begudes regionals a Japó (les anomenades Indicacions geogràfiques) i augmentarà les oportunitats d’exportació de la UE en diversos sectors, incloent-hi la capacitat de les empreses europees d’oferir contractes públics a moltes ciutats japoneses.

Els acords comercials i d’inversió amb Singapur són les primeres negociacions bilaterals completes de la UE amb un membre de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN).

Dins de la ASEAN, Singapur és, amb diferència, el soci més gran de la UE amb un comerç bilateral total de béns de 53.300 milions d’euros (2017) i en serveis de 44.4 €

mil milions (2016). Més de 10.000 empreses de la UE estan establertes a Singapur i la utilitzen com a eix per servir a tota la regió del Pacífic.

Amb aquests acords, la UE ha donat un pas important per establir uns estàndards i regles per a la regió més important i de ràpid creixement del sud-est asiàtic. Les negociacions també representen el primer bloc de construcció d’un futur acord comercial i d’inversió entre la UE i l’ASEAN entre regions.

A més d’oferir grans oportunitats econòmiques, els acords comercials també inclouen capítols complets sobre comerç i desenvolupament sostenible; establint els estàndards més alts de mà d’obra, seguretat, medi ambient i protecció del consumidor; així com l’enfortiment de les accions conjuntes sobre el desenvolupament sostenible i el canvi climàtic i la protecció integral dels serveis públics.

Per a mes información poden consultar:

EU-Japan agreement webpage
MEMO: Key elements of the EU-Japan Economic Partnership Agreement

EU-Singapore agreements webpage
MEMO: Key elements of the EU-Singapore trade and investment agreements

Comments for this post are closed.