Entrevista a Pol A. Fantoba:” l’exportació no és cosa d’un sol tret: pensar-ho bé, quantificar i planificar bé l’estratègia a seguir “

Pol A. Fantoba, Co-Founder & Business Director at LÚCID DESIGN AGENCY

Lúcid Design Agency, l’agència de disseny i innovació de Barcelona. Ajudem a empreses i organitzacions a crear oportunitats de negoci per mitjà de l’estratègia i el disseny de productes i marques úniques. Vam néixer com a dissenyadors de producte i els nostres clients ens van demanar més. Som exigents, ens agrada fer coses i fer-les bé. Per això hem crescut i ampliat els nostres serveis fins el que som avui dia: Una agència global de disseny estratègic. “Som persones que dissenyem per a les persones.”

1.- Quin producte o productes de la seva empresa comercialitza a l’ exterior?

La nostra és una empresa de serveis de disseny i diria que qualsevol dels serveis que oferim es presta a comercialitzar-se a l’exterior. El disseny és una eina molt potent de generació de valor i de diferenciació competitiva i això a qualsevol empresa li podria convenir.

 

2.- Quan va iniciar-se en el comerç exterior?

Vàrem començar a través d’un client nacional a fer projectes de disseny per a empreses de Llatinoamèrica. Però el nostre objectiu ha estat des de el principi orientar-nos en Centre Europa. A Europa els nostres primers clients sorgeixen fruit de les nostres missions comercials a Fires internacionals a l’estranger.

3.- Actualment quin percentatge de la  facturació  s’exporta?

El 2016 va ser un 20%. Aquest any esperem que arribar al 30%.

4.- Què el va motivar per iniciar-se en el comerç internacional?

Els nostres serveis són una necessitat global per pràcticament qualsevol empresa. Hi ha un mercat potencial molt gran per nosaltres a Asia, Llatinoamèrica i Europa. A Europa en concret, la cultura de disseny i innovació està molt estesa i les empreses tenen molt clar l’impacte positiu que representen els nostres serveis. Això fa que la inversió en disseny i innovació de les empreses del centre de Europa siguin molt superior a la de les empreses Catalanes o Españoles.

5.- Va dissenyar un pla?

Vam treballar de la ma d’ACCIÓ-Start Up Catalonia en identificar i prioritzar mercats i treballar agendes comercials.

6.- Quins beneficis considera que li aporta?

Reputació, major rendibilitat i una experiència i obertura de mires que ens permet treballar amb comoditat de manera molt transversal en gairebé qualsevol sector o país.

7.- Quins són els errors que hauria volgut evitar?

La internacionalització te associada una despesa comercial important, cal quantificar-la bé, ser conscient de la persistència que cal per assentar qualsevol nou mercat i sobretot no voler córrer, cada empresa té el seu moment per començar a fer camí en aquest sentit.

8.- Compta amb un departament d’exportacions o  persona responsable de les exportacions?

No com a tal, el nostre equip compta amb un comercial que opera tant a Catalunya i Espanya com a l’estranger.

9.- A quins països exporta actualment?

Alemanya principalment, Noruega, Lituània, Emirats àrabs, Xina i Corea,  Països de centre i sud- Amèrica…

10.- Quins reptes ha hagut de superar  en els mercats exteriors?

Falta de marca i trajectòria contrastada envers els nostres competidors internacionals. Principalment temes de escala, les grans empreses estrangeres s’ho pensen molt abans de començar a treballar amb una petita empresa d’aquí. Cal que la proposta de valor que oferim sigui realment prometedora.

11.- Quin considera que és el seu avantatge competitiu internacional, què diferencia els seus productes o la seva oferta?

Creiem que la consistència dels nostres serveis, molt orientats al servei del client i els seus resultats. Serveis 100% enfocats a oferir un acompanyament integral From mind to market, amb notable experiència i know-how contrastat però amb preus de mercat raonables.

12.- Quina és l’estratègia que utilitza per entrar als mercats exteriors? Adapta l’estratègia d’entrada  a cada mercat en el qual treballa?

2018 i 2019 han de ser els nostres anys de creixement internacional i de consolidació de mercats. Creiem que ens demanarà diferents estratègies per cada gran mercat internacional. Europa i Asia demanaran estratègies força diferents. En ambdós casos la competència és molt forta i cal oferir una proposta de valor diferencial i adaptada al moment del mercat. A Asia les marques estan creixent ràpidament i demanden nous dissenys. A Europa el mercat és més madur i la innovació hi juga un paper molt més rellevant.

13.- Quines recomanacions faria a les empreses que estan començant en l’exportació?  

Pensar-ho bé, quantificar i planificar bé l’estratègia a seguir. Assumir que hi ha d’haver un temps mínim que caldrà mantenir l’acció comercial exterior i entendre que no és cosa d’un sol tret. Això si, un cop decidit: anar a per totes i creure-s’ho!

Equip LÚCID DESIGN AGENCY

Comments for this post are closed.