LAMP, l’empresa familiar catalana que il·lumina el món

La Vanguardia, 14 de maig de 2016 – Alba Díez

“Mai us endeuteu. No feu coses que no podeu dur a terme amb els vostres propis recursos”. Potser aquest ha estat el secret d’una petita empresa familiar catalana dedicada al sector de la il·luminació que s’ha convertit en una companyia internacional, amb presència en més de 25 països, i que acumula projectes de gran renom i importància mundial.

LAMP va néixer el 1972 a Terrassa de la mà d’Ignasi Cusidó, qui va aconseguir consolidar una empresa d’il·luminació caracteritzada per la seva proximitat i proximitat amb el client però també per una incipient voluntat d’expansió com ho demostra l’obertura de la filial de LAMP a Xile en 1995.

DE PETIT NEGOCI FAMILIAR D’IL·LUMINACIÓ A MULTINACIONAL PRESENT A 25 PAÏSOS

El destí va voler que els seus quatre fills -Ignasi, Ferran, Toni i Pep- entressin a formar part de l’empresa i prenguessin les regnes d’un negoci familiar que no para de créixer i reinventar-se.

L’entrada dels germans Cusidó a l’empresa, cada un en diferent moment, però tots motivats pel seu pare, ha comportat una evolució sòlida que ha apostat fermament per l’I + D i ha sabut afrontar amb garanties la crisi econòmica. “La política conservadora que el nostre pare ens va inculcar ha estat la clau perquè en aquests 8 anys de crisi l’empresa hagi seguit tirant i, no només això, sinó que s’ha anat expandint”, subratlla Ignasi Cusidó fill, actual CEO de la companyia .

El funcionament de LAMP demostra el fort arrelament que l’empresa té amb les seves arrels. La seu central de Terrassa, un immens espai de més de 15.000m2, és el centre de creació i producció d’on sorgeix tot el producte destinat a abastir tant projectes nacionals com internacionals.

“Les delegacions repartides per diferents ciutats de l’estat espanyol i les filials a l’estranger s’ocupen de la tasca comercial i quan s’aconsegueix un projecte, traslladen les necessitats i directrius donades pel client al centre de Terrassa des d’on el nostre equip de R + D dóna resposta”, explica.

ARQUITECTURA, DISSENY I NOVES TECNOLOGIES

Un dels grans encerts de LAMP davant de la crisi econòmica mundial va ser la seva aposta per l’arquitectura, el disseny i les noves tecnologies, reinventant així el negoci enfront de la competència. “El negoci d’il·luminació pura i dura funcionava molt bé a nivell local però era molt difícil d’exportar perquè no es diferenciava dels negocis autòctons de cada país. Per això, vam decidir fer una gran inversió en producte, disseny i marca i vam donar aquest pas per assumir grans projectes”.

Reyno de Navarra Arena (EFE)
Reyno de Navarra Arena (EFE)

I, sense cap dubte, va ser un gran encert ja que aquest gir els va permetre assumir importants projectes com el Pavelló del Reyno de Navarra, els nous Encants de Barcelona o la Caixa Màgica de Madrid, i també els va obrir les portes de grans mercats com el britànic-irlandès, el d’Orient Mitjà, el d’Àsia-Pacífic i reforçar encara més la presència de marca en el mercat sud-americana amb Xile al capdavant i dues noves filials a Mèxic i Colòmbia.

GRAN BRETANYA

Londres és el centre d’internacionalització de LAMP i concentra el 75% de la tasca comercial de l’oficina establerta.

L’equip de Londres, capitanejat per un dels germà Cusidó, Ferran, treballa estretament amb els més de 50 despatxos de Lighting Designer, donada l’alta especialització que hi ha al mercat anglosaxó, perquè aquests prescriguin, comprin i distribueixin els seus productes als clients responsables dels projectes de les diferents zones.

“Londres és l’única ciutat en què fem venda directa i a Manchester solem viatjar per a nosaltres mateixos fer la prescripció del nostre producte. Per a la resta de zones, treballem mà a mà amb els despatxos d’il·luminació”, explica.

A més d’ocupar-se de projectes a Gran Bretanya i Irlanda, des de l’oficina londinenca també es capten projectes internacionals que es desenvolupen a l’Orient Mitjà i Àsia, on LAMP va decidir traslladar dos equips de treball, concretament, a Dubai i Bangkok.

EMIRATS ÀRABS

World Trade Center de Doha (Qatar) (JTB Photo / Getty)
World Trade Center de Doha (Qatar) (JTB Photo / Getty)

“El gran repte de LAMP quan ens vam instal·lar a Dubai va ser entendre la realitat i funcionament d’un entorn molt multicultural i, alhora, influenciat per la cultura àrab en la que es dóna molta importància a les relacions humanes, tant en els negocis com en la vida. Potser per això les empreses mediterrànies solen tenir èxit aquí”, analitza Albert Gual, responsable de la filial a Dubai.

“No obstant això, cal distingir a Dubai de la resta de la resta de països que conformen els Emirats Àrabs. Es tracta d’un ‘oasi’ enmig del món àrab on el 90% de la població és estrangera, la llengua vehicular és l’anglès i es dóna un entorn geogràfic estratègic que afavoreix els negocis”, matisa.

Un dels treballs més importants de LAMP a l’Orient Mitjà ha estat la concessió per dur a terme la il·luminació del gratacel World Trade Center de Doha (Qatar). “Va ser un projecte d’una enorme reputació que va requerir més de 12.000 unitats de lluminàries que, en l’actualitat, il·luminen els més de 50 pisos d’oficines que té l’edifici. Tot un èxit per a nosaltres”, es congratula.

TAILÀNDIA

“Des del principi vam veure que havíem de posicionar-nos com a marca de qualitat ja que per preu és impossible competir amb les marques locals. Per això, la nostra estratègia comercial s’ha basat en oferir proximitat i poc a poc anar guanyant-nos la confiança dels grans despatxos de disseny de la regió, ja fos amb visites a les seves oficines com convidar-los a conèixer les nostres instal·lacions de producció a Terrassa”, reconeix Fernando Monge, responsable de la filial de LAMP a Bangkok.

Un dels projectes més importants que ha assumit l’equip de Bangkok ha estat l’Assemblea Nacional de Vietnam a Hanoi, que va requerir més de 3 quilòmetres en lluminàries LED per a l’interior de l’edifici.

Assemblea Nacional de Vietnam (EFE)
Assemblea Nacional de Vietnam (EFE)

“Va ser un projecte complex. Portàvem treballant 2 anys i a causa de canvis estructurals en l’obra vam haver de començar de zero. Això va comportar fer múltiples viatges a Hanoi, moltes mostres i molts test lumínics. Realment hi va haver dos factors que va fer que l’aconseguíssim: el fet de tenir oficina a Bangkok i l’excel·lent equip de LAMP a Terrassa que va donar amb la solució que necessitava el client en un temps record durant l’estiu”, recorda.

XILE

L’equip de la zona amb un altre dels germans Cusidó al capdavant, Toni, es troba actualment davant del seu major projecte fins la data: la il·luminació de tota la xarxa de metro de la capital, Santiago de Xile.

“Es tracta d’una licitació pública que vam guanyar mitjançant un concurs tècnic econòmic en què calia presentar l’oferta més competitiva. Una de les nostres bases per fer-nos amb el projecte va ser el fet que som un dels pocs fabricants europeus instal·lats al país, mentre que la majoria dels competidors són importadors “, assenyala.

“Aquest projecte suposa dos grans reptes: d’una banda, un nou disseny d’il·luminació per les andanes i galeries de les estacions i, d’altra banda, l’ús exclusiu de tecnologia LED, les especificacions tècniques són molt més exigents”, anuncia.

DUES NOVES LÍNIES DE NEGOCI: HOSPITALITY I RETAIL

I el futur? “Gràcies al fet que vam fer els deures durant la crisi, vam poder estar al cas de les noves tecnologies i invertir en actualitzar el catàleg de productes pràcticament al complet. Fa 5 anys tot just treballàvem amb LED i ara representa el 60% de la feina així que la nostra adaptació és constant”, assegura.

Pel que fa a noves apostes de futur, LAMP aposta per dues noves línies de negoci: d’una banda, l’àmbit ‘hospitality’ -sector hoteler, restauració i gran residència- i, d’altra banda, el sector retail. “Tot això sense perdre mai els nostres valors de proximitat, arrelament, integració, compromís amb l’R + D i sensibilitat per la llum que són la nostra raó de ser i els que ens han portat a ser on som”, subratlla.

Llegiu el reportatge complet publicat per La Vanguardia

 

Comments for this post are closed.