NOVETATS EN EL SISTEMA D’ACREDITACIÓ DE L’ORIGEN PER A PAÏSOS SPG

A partir de l’1 de Gener ha entrat en vigor el sistema de Registre d’Exportador (REX) per acreditar l’origen als països SPG.

La UE ha posat en marxa un nou sistema de certificació de l’origen de les mercaderies que s’aplica de moment a les importacions dels països SPG i que vindrà a substituir la utilització del FORM A.

Aquest és un sistema que substituirà progressivament l’actual sistema de certificacions d’origen basats en certificacions expedides per les autoritats governamentals, també en els intercanvis amb països amb conveni preferencial.

L’empresa serà la que certificarà ella mateixa l’origen de la mercaderia, però ha d’estar inscrita en un Registre d’Exportadors. D’aquesta manera només els operadors registrat podran fer comunicacions d’origen.

De moment s’ha començat pels països SPG i s’ha establert un període transitori durant el que conviuran els dos sistemes: els documents FORM A i el registre d’ exportadors.

Aquest període s’estendrà per a alguns països SPG durant el 2018 i per a d’altres durant el 2019 ja que la UE ha permès prorrogar-ho a demanda dels països interessats.

A partir de l’1/1/2017 ho podran aplicar els següents països: Angola, Burundi, Bután, República Democrática del Congo, República Centroafricana, Comoras, Congo, Islas Cook, Djibouti, Etiopía, Micronesia, Guinea Ecuatorial, Guinea Bissau, India, Kenia, Kiribati, Laos, Liberia, Mali, Nauru, Nepal, Niue (Isla), Pakistán, Islas Salomón, Sierra Leona, Somalia, Sudán del Sur, Santo Tomé y Príncipe, Chad, Togo, Tonga, Timor-Leste, Tuvalu, Yemen y Zambia.

A partir de l’1/1/2018: Afganistán, Armenia, Bolivia, Costa de Marfil, Eritrea, Gambia, Guinea, Malawi, Mozambique, Myanmar, Níger, Ruanda, Sri Lanka, Sudan, Suazilandia, Siria y Tanzania.

A partir de l’ 1/1/2019: Bangladesh, Benín, Burkina Faso, Cabo Verde, Camboya, Haití, Indonesia, Kirguizistán, Lesoto, Madagascar, Mauritania, Mongolia, Nigeria, Paraguay, Filipinas, Samoa, Senegal, Tayikistán, Uganda, Uzbekistán, Vanuatu y Vietnam.

Al final d’ aquest període els enviaments a la UE de més de 6.000 euros tindran dret al tracte preferencial SPG només si van acompanyats d’una declaració d’origen expedida per un exportador registrat.

Les empreses que en definitiva han de registrar-se en el sistema en són:

– Exportadors establerts als països SPG
– Exportadors de la UE que exporten a països SPG a efectes de l’acumulació bilateral d’origen.
– Exportadors a països amb convenis preferencials on s’hagi implantat en el futur el sistema REX
– Empreses de la UE que substitueixin les proves d’origen inicialment realitzades als països SPG.

L’Agència Tributària ja ha establert el procediment electrònic per tal de fer aquests registres per part de les empreses espanyoles.

Comments for this post are closed.