Aranzels: Acord de lliure comerç per a Àsia i el Pacífic

Un nou acord de lliure comerç per a Àsia i el Pacífic, que entrarà en vigor l’1 de gener de 2022, crearà el major bloc comercial del món per grandària econòmica, segons un estudi de la UNCTAD publicat el 15 de desembre.

L’Associació Econòmica Integral Regional (RCEP, per les seves sigles en anglès) està formada per 15 països d’Àsia Oriental i el Pacífic amb diferents economies i etapes de desenvolupament.

Els membres són Austràlia, Brunei Darussalam, Cambodja, la Xina, Indonèsia, el Japó, la República de Corea, Laos, Malàisia, Myanmar, Nova Zelanda, Filipines, Singapur, Tailàndia i Vietnam.

El RCEP es convertirà en el major acord comercial del món, mesurat pel PIB dels seus membres: gairebé un terç del PIB mundial.

En comparació, els altres grans acords comercials regionals en termes del seu pes en el PIB mundial són el bloc comercial sud-americà Mercosur (2,4%), la Zona de Lliure Comerç Continental Africana (2,9%), la Unió Europea (17,9%) i l’acord entre el Canadà, els Estats Units i Mèxic (28%).

L’anàlisi de la UNCTAD mostra que l’impacte del RCEP en el comerç internacional serà significatiu. La grandària econòmica del bloc emergent i el seu dinamisme comercial el convertiran en un centre de gravetat per al comerç mundial.

Enmig de la pandèmia del COVID-19, l’entrada en vigor del RCEP també pot afavorir la resistència del comerç. Un recent estudi de la UNCTAD mostra que el comerç en el marc  dels països integrants aquesta mena d’acords ha estat relativament més fort enfront de la caiguda del comerç mundial provocada per la pandèmia.

Llegeix l’article

Comments for this post are closed.