El Club d’Exportadors insta a l’Administració espanyola a desenvolupar una política més “decidida i sostinguda” en el Sud-est Asiàtic
Segons un informe, la política exterior espanyola en el sud-est asiàtic continua molt lluny de l’adoptada per altres potències de la Unió Europea, tot i ser el centre més dinàmic i amb més potencial econòmic en el món.
El Club d’Exportadors i Inversors Espanyols ha sol·licitat que l’Administració espanyola emprengui una política “més decidida i sostinguda” per impulsar les relacions econòmiques amb els deu països del Sud-est Asiàtic integrats en l’ASEAN, Malàisia, Indonèsia, Brunei, Vietnam, Cambodja, Laos , Myanmar, Singapur, Tailàndia i Filipines.
En un informe impulsat pel Club d’Exportadors, sota el títol “Relacions econòmiques i empresarials de la Unió Europea amb els països ASEAN i les seves implicacions per a Espanya”, del què és autor Ramon Gascón, se subratlla que la política exterior espanyola continua molt lluny de la qual han adoptat altres potències de la Unió Europea, tot i que aquests 10 països s’han convertit en els últims anys en el centre més dinàmic i amb més potencial econòmic del món.
De fet, com posa en relleu el mateix informe, presentat de forma online, si Espanya aprofités les oportunitats econòmiques que presenten aquests països “podria facilitar la transformació de el model productiu espanyol cap a segments de més valor afegit”. No obstant això, l’aprofitament d’aquest potencial exigiria de la nostra Administració i de les nostres empreses “un augment de la nostra presència, capacitat d’anàlisi i d’acció a la zona”.
En contrast amb la posició que ostenta la Unió Europea, actualment el màxim soci comercial i inversor a la zona de el Sud-est Asiàtic, amb una presència molt destacada d’Alemanya, França i Països Baixos, les relacions comercials i econòmiques entre Espanya i ASEAN, si bé descriuen una línia ascendent, “continuen sent insuficients i, de manera crítica, molt reduïdes en relació amb la seva enorme potencial”.
Els béns exportats d’Espanya a ASEAN arribar a la xifra dels 3.800 milions d’euros el 2019, mentre que les importacions de mercaderies provinents de la zona van arribar als 9.570 milions d’euros. Per la seva banda, la inversió estrangera directa espanyola amb prou feines arriba als 100 milions.
Si Espanya aprofités les oportunitats econòmiques que presenten aquests països “podria facilitar la transformació del model productiu espanyol cap a segments de major valor afegit”, s’assegura en el document.
Per més informació cliqueu aquí.