El mercat vietnamita: principals sectors

L’economia del Vietnam depèn de grans indústries públiques com ara el tèxtil, l’alimentació, el mobiliari, el plàstic i el paper, el turisme i les telecomunicacions.

L’agricultura representa el 14% del PIB i el 36% de l’ocupació l’any 2020 (Banc Mundial). Els principals cultius inclouen arròs, cafè, anacards, blat de moro, pebrot, moniatos, cacauets, cotó, cautxú i te, així com aqüicultura. Tot i que el superàvit comercial agrícola va augmentar lleugerament en comparació amb el 2019, la indústria ramadera va continuar patint diverses malalties, inclosa la grip porcina.

La indústria va representar el 34,5% del PIB i va donar feina al 28% de la població activa total l’any 2020 (Banc Mundial). El sector energètic ha crescut en els darrers anys (carbó, hidrocarburs, electricitat, ciment, ferro i acer). Tot i ser un “nouvingut” a la indústria del petroli, Vietnam s’ha convertit en el tercer productor del sud-est asiàtic. El país també ha invertit en indústries d’alt valor afegit, com ara l’automoció, les tecnologies electròniques i informàtiques (programari). El sector manufacturer va créixer un 10,9% interanual el 2019, cosa que va contribuir a un superàvit rècord comercial superior als 10.000 milions de dòlars (govern vietnamita).

Els serveis van representar el 41,6% del PIB i van donar feina al 35% de la població activa l’any 2020 . Els principals serveis inclouen el turisme i les telecomunicacions.

Els principals productes importats pel Vietnam son: circuits electrònics, aparells elèctrics i electrònics i de telecomunicacions,  Olis de petroli o de minerals bituminosos, díodes , transistors i dispositius similars,  productes en acer laminat pla, en ferro o en acer sense aliatge amb una llargada superior als 600 mm, aparells de tall, polímers de l’etilè, medicaments, etc

Comments for this post are closed.