Estats Units deixa en suspens la pujada d’aranzels al calçat espanyol

La suspensió és de 180 dies i dona marge per arribar a un acord sobre la taxa digital a l’OCDE.

L’1 de juny, era l’últim dia perquè els Estats Units anunciés les conclusions pel que fa el procés d’investigació Secció 301 que va iniciar el 2 de juny de 2020 sobre la taxa digital de diversos dels seus socis comercials entre els quals es trobava Espanya.

El 26 de març de 2021 va anunciar que considerava que l’Impost d’ Espanya  a determinats serveis digitals  suposa un greuge per a les empreses nord-americanes. Va ser llavors quan el calçat espanyol es va trobar enmig d’aquest conflicte comercial ja que les represàlies proposades per Estats Units anunciaven una possible pujada d’aranzels (fins a un 25% addicional) a 15 partides aranzelàries de calçat espanyol.

La setmana passada, 2 de juny, Estats Units va publicar al seu Federal Register la decisió final de la investigació 301 sobre la taxa digital. En aquesta publicació s’anuncia una llista de productes dels quals l’augment d’aranzels del 25% es va a suspendre immediatament per un termini de fins a 180 dies, és a dir, fins el 29 de novembre de 2021 per tal de donar temps a què les relacions bilaterals i multilaterals proposin una solució satisfactòria per a totes les parts implicades en aquest assumpte. Aquesta és la mateixa mesura que s’aplica a la resta de països investigats per les seves respectives taxes digitals: Itàlia, Àustria, Regne Unit, Índia i Turquia.

En el cas d’Espanya, la llista de productes finalment afectats és molt similar a la llista que es va plantejar ’inicialment  però destaca l’eliminació de 3 partides aranzelàries corresponents a calçat de pell. En total són 12 les partides aranzelàries de calçat afectades per aquest anunci a més d’altres productes espanyols.

S’eliminen tres partides aranzelàries de calçat de la llista inicial

La Representant Comercial dels Estats Units ha anunciat que estan “enfocats a trobar una solució multilateral” i que seguirà implicada en l’evolució de les negociacions amb el seu “compromís per arribar a un consens sobre qüestions tributàries internacionals a través dels processos de l’OCDE i el G20 “Amb aquest termini busquen facilitar aquest anhelat acord.

Comments for this post are closed.