França prohibeix els envasos de plàstic per a la venda de fruites i hortalisses fresques

El 12 d’octubre s’ha fet públic el decret núm. 2021-1318, de 8 d’octubre de 2021, relatiu a l’obligació de presentar sense envasos (la composició dels quals sigui parcial o totalment de plàstic) fruites i hortalisses fresques no transformades destinades a la seva venda.

Aquest decret defineix les condicions d’aplicació de la disposició prevista per la llei de 10 de febrer de 2020 sobre la lluita contra els residus i l’economia circular, que obliga a tots els comerços minoristes a mostrar fruites i hortalisses fresques no processades sense envasos de plàstic per a la seva venda. Per a això, s’estableixen diferents terminis:

  • 1 de gener de 2022: termini general d’aplicació del decret. Les fruites i hortalisses afectades que es produeixin o importin abans que finalitzi l’exempció, podran exposar-se a la venda amb envasos de plàstic durant un període màxim de sis mesos a partir d’aquesta data. Així, podran continuar exposant-se a la venda amb envasos totalment o parcialment de plàstic fins al 30 de juny de 2022 com a màxim.
  • 30 de juny de 2023: termini per a fruites i hortalisses fresques no transformades que gaudeixen d’una exempció per risc de deterioració. Si es produeixen o importen abans d’aquesta data, es beneficien d’una pròrroga màxima de quatre mesos. Per tant, podran continuar sent exposats a la venda amb envasos totalment o parcialment de plàstic fins al 30 d’octubre de 2023 com a màxim.
  • 30 de juny de 2026: termini per a fruita que es vengui com molt madura i en l’embalatge de la qual així ho esmenti.

Els productes subjectes a aquest decret són les fruites i hortalisses, comprenent plantes o part d’elles, com a tiges, arrels, tubercles, fulles, fruits, llavors, que es destinen a l’alimentació i al consum humà, així com els bolets comestibles que es venen crues o que han estat sotmeses a una preparació com la neteja, retallada, escorregut o assecat.

S’exclouen de la primera fase i queden subjectes a la segona aquelles fruites i hortalisses fresques que es poden deteriorar en la venda a granel:

  • Tindran un període d’adaptació fins al 30 de juny de 2023: diferents tipus de tomàquets, cebes primerenques, naps primerencs, cols de Brussel·les, fesols tendres, raïm, préssecs, nectarines i albercocs.
  • Tindran un període d’adaptació fins al 31 de desembre de 2024: escaroles, espàrrecs, bròcoli, bolets, patates primerenques, pastanagues primerenques i pastanagues baby, enciams, canonges, brots joves, herbes, espinacs, agrella, flors comestibles i brots de mongetes “mungo”, cireres, nabius, nabius vermells..
  • Tindran un període d’adaptació fins al 30 de juny de 2026: fruita madura, és a dir, la que  es vengui  al consumidor final en plena maduresa i l’envàs  per a la venda de la qual així ho esmenti. Igualment, les llavors germinades, gerds, maduixes, nabius, mores, groselles, baies de saüc, groselles i groselles estrellades, groselles negres i kiwis.

Font: Revista Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a París

Comments for this post are closed.