Informe: “Claves latinoamericanas” d’Atrevia

La nova variant del coronavirus ha arribat definitivament a Llatinoamèrica. Com en la resta del globus, la Ómicron ha disparat el nombre de contagis, però no està derivant en un nivell d’hospitalitzacions i defuncions relativament alt, sobretot comparat amb altres moments de la pandèmia.

Amb un 92% de la població immunitzada amb les dues dosis, Xile està especialment ben preparat per a fer front a la nova ona. A més, estrena nou president, Gabriel Boric, el més jove de la història del país. Colòmbia també tindrà nou president enguany, amb Gustavo Petro encapçalant les enquestes. El país tanca 2021 amb un creixement del PIB del 9,7%, una bona dada que comparteix amb el Perú, que hauria crescut en un 13,2%. No obstant això, el seu president Pedro Castillo és objecte de diverses recerques per presumptes actes de corrupció.

D’altra banda, els analistes pronostiquen que l’economia brasilera creixerà només en un 0,28% en 2022,després que la inflació arribés al 10,06% en 2021. l’Argentina també implica problemes en aquest sentit i la inflació podria arribar al 50% enguany. No obstant això, el tema de més importància actualment al país és el d’aconseguir un acord amb l’FMI per a poder refinançar el seu deute i atreure inversions.

En la taula mitjana, el PIB de l’Equador va créixer un 3,55% durant l’any, però s’estan duent a terme mesures que busquen una major reactivació, com la reducció de l’Impost a la Sortida de Divises o una Llei d’Inversions que té com a objectiu enfortir les aliances públic-privades. L’economia de Paraguai experimenta una expansió una mica superior al  5%, però la polèmica provocada per presumptes irregularitats en la gestió de fons per part de la Governació de Central continua en marxa.

Mèxic sembla ser el país més afectat per l’arribada de la nova variant. Diverses institucions han tornat al format semipresencial, el president ha donat positiu per segona vegada i diverses entitats federades han anunciat que la volta a les classes serà virtual o mixta. En contrast, el Govern de República Dominicana ha anunciat que no adoptarà noves mesures restrictives i les projeccions indiquen que el PIB creixerà en un 5,5% enguany.

Consulta l’informe d’Atrevia complet.

Comments for this post are closed.