Internacional. Una nova era fiscal?

Els membres de l’anomenat G-7, el fòrum polític i econòmic format per Alemanya, Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Japó i el Regne Unit, van acordar, el passat 5 de juny, promoure conjuntament un impost mínim de societats del 15%.

L’acord també preveu que les multinacionals amb un marge de beneficis superior al 10% paguin al menys el 20% dels seus guanys globals als països on generen els seus ingressos, una mesura que pretén evitar que les grans firmes tecnològiques tributin únicament on tenen la seva seu social.

La implementació d’aquesta última mesura estarà vinculada, tal com va exigir Estats Units, a l’eliminació del gravamen per serveis digitals vigent en alguns països, com el Regne Unit i França. Encara que l’harmonització fiscal encara està lluny de materialitzar-se, la postura comuna dels països del G-7 suposa el primer pas per frenar l’evasió fiscal de les grans corporacions, una pràctica que, segons l’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) , redueix els recursos dels Estats en prop de 200.000 mill de $ cada any. Els impulsors de l’acord confien que sigui recolzat pels socis del G-20, el fòrum que engloba les vint majors economies del món, en la pròxima reunió que se celebrarà al juliol a la ciutat de Venècia.

Comments for this post are closed.