Nova normativa financera del Banc Central d’Egipte en operacions d’importació

L’Oficina Comercial d’Espanya a El Cairo informa que el Banc Central d’Egipte (CBE) ha anunciat una nova normativa financera aquesta setmana, indicant que els bancs egipcis no podran acceptar la modalitat de pagament contra documents per a la importació de béns a Egipte a partir del 22 de febrer de 2022. La declaració ha estat notificada a tots els bancs egipcis fa diversos dies, instruint-los a acceptar només cartes de crèdit als importadors per a poder adquirir la mercaderia.

El CBE també eximeix de la decisió la importació de medicaments, vacunes i els ingredients actius necessaris per a fabricar-los localment. Les importacions de te, productes carnis i avícoles, peix, blat, oli, llet en pols, fórmula per a bebès, faves, llenties, mantega i blat de moro tampoc estan subjectes al nou requisit.

A més, les sucursals d’empreses estrangeres i les seves filials a Egipte estan exemptes de la nova mesura publicada pel BCE, i els carregaments de menys de 5.000 USD o el seu equivalent en altres divises.

Segons el Governador del BCE, la mesura ha estat sol·licitada pel Govern a petició del Consell de Ministres d’Egipte, considerant-la un pas imprescindible dins de la nova estratègia de governança de les operacions d’importació i l’activació del sistema de pre-registre d’enviaments (ACID), que el govern egipci ha adoptat l’any passat. Així mateix, el Primer Ministre ha comentat que aquesta nova legislació permetrà protegir la indústria nacional.

Els importadors egipcis actualment poden usar un sistema de pagament en efectiu contra lliurament de documents (Cash Against Documents, CAD) que, segons els comerciants, no exigeix a l’importador el pagament del 100% de la mercaderia abans de l’enviament, con és el cas de les cartes de crèdit.

La majoria de les associacions comercials i empresarials egípcies, encapçalats per la Federació d’Indústries Egípcies, s’han queixat en una carta al Primer Ministre que les noves mesures de BCE podrien augmentar els problemes de la cadena de subministrament, malmetre la competitivitat i retardar els enviaments d’importació. Amb aquesta nova mesura, els importadors hauran de demanar als seus bancs  l’obertura de cartes de crèdits per a poder pagar i  importar els béns que no estan exemptes de la nova normativa.

Comments for this post are closed.