Per què Europa encara no ha inclòs el sistema SWIFT

La Unió Europea, els Estats Units, Suïssa, el Regne Unit, el Canadà… Els països més poderosos d’Occident han imposat un llistat de sancions econòmiques i financeres a Rússia per la guerra d’Ucraïna que ha iniciat, però no s’han arribat a posar d’acord per a excloure’l del sistema bancari Swift. El motiu? Els temors de diversos països europeus pel seu proveïment energètic, del qual són tan dependents de Rússia. En 2014, poc després de l’annexió de Crimea per part de Rússia, l’opció ja va ser discutida, però en aquell moment la proposta també va ser finalment abandonada.

Però, què és el sistema Swift del qual tant es parla i del qual tanta por dona excloure a Rússia? En realitat, Swift (acrònim de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) és una empresa amb seu a Brussel·les, subjecta a la legislació belga i europea. Fundada en 1973, és una de les xarxes de missatgeria bancària i financera més importants, que permet la liquidació interbancària entre institucions financeres de tot el món. Segons el lloc internet de l’associació nacional russa Rosswift, Rússia és el segon país després dels Estats Units en nombre d’usuaris d’aquest sistema, amb uns 300 bancs i institucions membres.

Concretament, aquest sistema permet, per exemple, a un país com Alemanya pagar electrònicament les seves compres de gas rus.

Llegeix l’article

Comments for this post are closed.