Rússia-Ucraïna | Empreses espanyoles implantades

L’atac de Rússia contra Ucraïna ha disparat la preocupació entre les empreses espanyoles amb interessos en la zona. El registre del Icex revela que hi ha 131 companyies espanyoles instal·lades a Rússia i altres 27 a Ucraïna. El citat organisme, no obstant això, recalca que en aquesta llista només apareixen les que així ho notifiquen de manera voluntària i que no s’actualitza de manera periòdica, amb el que pot estar desfasada.

De les 158 companyies espanyoles instal·lades en tots dos països, només hi ha cinc (Inditex, Amadeus, Lladró, Roca i Teka Industrial) que tenen interessos en les dues potències. La més perjudicada és Inditex, ja que compta amb una extensa xarxa de 527 botigues a Rússia, un 7,5% de les quals té a tot el món i altres 80 a Ucraïna,  un 1% del total.

Una altra empresa lligada al comerç amb forta presència a la regió en guerra és Lladró, amb 49 botigues a Rússia i cinc a Ucraïna. Malgrat la seva forta presència internacional, l’empresa ha sofert els rigors de la crisi del coronavirus i s’ha vist obligada a demanar un rescat de vuit milions d’euros a Cofides, que es realitzarà a través d’un préstec en condicions avantatjoses per a retornar-lo en vuit anys.

L’empresa de sanitaris Roca és una de les més longeves a Rússia, ja que porta treballant en aquest mercat des de principis del segle XX. I fins i tot ha crescut de manera inorgànica amb la compra d’empreses locals. En 2007 va fer oficial l’adquisició de Keramika, el grup que era propietari d’una de les marques més importants de fabricants de sanitaris russos.

Altres dos grans sectors amb forta presència en la zona de conflicte són energia i alimentació. En el primer cas, Acciona Energia compta amb una petita activitat a Ucraïna, 100 MW solars, que suposen l’1% del equity de la companyia (69 milions d’euros) i també l’1% del ebitda.

En el cas de l’alimentació destaca la signatura ITLV (Industrial Tecnològica Laintex Veterani), adquirida per la catalana Borges en 2004 i que des d’aquesta data es dedica des de la seva seu central de Sant Petersburg a la comercialització d’olives, pasta, oli, begudes vegetals, vinagres i fruita seca.

Entre les quals tenen una planta de producció en sòl rus destaca CIE automotivi, que des de 2015 compta amb una fàbrica per a produir alumini a Rússia i subministrar a fabricants locals. Gestamp, un dels majors fabricants de components d’automoció, té també quatre plantes i Grup Antolín, competidor directe, també compta amb dues fàbriques.

Comments for this post are closed.