Sector alimentació: La distribució d’aliments a França

França representa la segona economia més important d’Europa darrere d’Alemanya, caracteritzada per la seva estabilitat i un PIB per habitant de 33.360 euros en 2019 (a Espanya 26.420€). A més, el país gal compta amb 67 milions d’habitants, representant el segon més poblat de la UE, i amb un creixement demogràfic positiu. Amb tot això, es pot pensar que existeixen grans oportunitats per al sector espanyol a França.

El sector agroalimentari francès és el segon a la UE després d’Alemanya, on una de la seva línia de productes més dinàmics són les fruites i hortalisses fresques. Així, és un dels principals països exportadors de productes agrícoles i agroalimentaris, encara que les importacions (26%) van superar les seves exportacions en 2018 (22%). En aquesta línia, Espanya representa el seu principal proveïdor de fruita i verdura i, en 2018, va importar principalment cítrics, hortalisses com a pebrots, albergínies, espàrrecs, seguit de fruits vermells, kiwi, caqui i fruita d’os.

La gran distribució

Els hipermercats i supermercats (73%) són el principal canal d’aprovisionament (2018) de les llars on realitzen la meitat de la seva compra i l’En línia un 4%. Les cadenes més importants a França són E. Leclerc (21,6% del mercat), seguida de Carrefour (19,8%), Intermarché (15%), Système O (11,1%), Casino (10,8%), Auchan (10%) i Lidl (6%). Cadenes com Carrefour i Alcampo ofereixen oportunitats per a entrar en el mercat de les grans superfícies. Però l’entrada és complicada perquè ens trobem en un mercat molt competitiu i madur en el qual es requereixen grans esforços per a introduir un nou producte. El procés pot trigar diversos mesos i l’empresa requereix experiència en el contacte amb centrals de compra (europea, nacional i regionals), perquè s’accedeix a través d’elles. A més, a l’hora de contactar amb clients potencials és necessària una forta inversió econòmica i de recursos humans. Des de la Cambra Franc-Espanyola recomanen començar amb les centrals de compra regionals. Les cadenes del sud són més accessibles al producte espanyol i així comencen a donar a conèixer la marca. A més, una part dels seus supermercats són franquícies que al seu torn tenen centrals de compra regionals (per exemple, Intermarché). Els agents comercials poden fer aquest treball.

Llegeix l’article

Comments for this post are closed.