Internacionalitzacio

Situació del comerç marítim

La guerra a Ucraïna està sufocant el comerç i la logística d’Ucraïna i la regió del Mar Negre. La cerca de rutes comercials alternatives per als béns ucraïnesos ha augmentat ràpidament les demandes d’infraestructura i serveis de transport marítim i terrestre.

Per als socis comercials d’Ucraïna, molts productes bàsics han de importar-se ara  des de més lluny. Això ha incrementat la demanda mundial de vaixells i el cost de la navegació a tot el món.

Els cereals són especialment preocupants donat el paper de lideratge de la Federació Russa i Ucraïna en els mercats agroalimentaris, i el seu nexe amb la seguretat alimentària i la reducció de la pobresa.

Els preus del gra i els costos del transport marítim han anat en augment des de 2020, però la guerra a Ucraïna ha exacerbat aquesta tendència i ha invertit un descens temporal dels preus del transport marítim. Entre febrer i maig de 2022, el preu pagat pel transport de mercaderies de granel sec, com els cereals, va augmentar gairebé un 60%. L’augment concomitant dels preus del gra i els tipus de transport de mercaderies conduiria a un augment de gairebé el 4% dels preus dels aliments al consum a tot el món. Gairebé la meitat d’aquest impacte es deu a l’augment dels costos de transport.

La Federació de Rússia és un gegant en el mercat mundial de combustible i fertilitzants, que són aportacions clau per als agricultors de tot el món. Les disrupcions en el seu subministrament poden conduir a un menor rendiment dels cereals i a preus més alts, amb greus conseqüències per a la seguretat alimentària mundial, especialment en economies vulnerables i dependents de la importació d’aliments.

La Federació Russa també és un important exportador de petroli i gas. Enfrontats amb restriccions comercials i reptes logístics, el cost del petroli i el gas ha augmentat, ja que es cerquen fonts alternatives de subministrament, sovint en llocs més distants.

Uns costos energètics més elevats han repercutit també en els costos de navegació per a tots els sectors. A la fi de maig de 2022, el preu mitjà global per al petroli de sofre (VLSFO) havia augmentat un 64% respecte a principis d’any.

En conjunt, aquests costos creixents impliquen preus més elevats per als consumidors i amenacen amb ampliar la bretxa de pobresa.

El comerç mundial depèn d’un sistema complex de ports i vaixells que connecten el món. Si volem que el comerç mundial flueixi amb més facilitat, hem de garantir que els ports ucraïnesos estiguin oberts al transport internacional i que la col·laboració entre les parts interessades en el transport continuï prestant serveis. També han de perseguir-se formes alternatives de transport. I la inversió en la facilitació del transport i el comerç ha de fomentar-se, així com el suport a les economies més vulnerables.

Font: UNCTAD

Comments for this post are closed.